Crònica de la Festivitat de les Verges, Verjots i bunyols

Benvolgudes famílies, primer de tot hem de donar les gràcies a totes les persones que d’alguna manera ens heu ajudat a dur a terme la diada d’avui.

Ja feia uns dies que estavem organitzant la diada d’avui, llista d’ingredients, grups de whatsapp per a veure qui té i qui pot dur… i finalment el dia esperat ha arribat.

Ahir horabaixa tot un grup de persones varen estar a l’escola preparant les patates, fent una bona selecció, ben pelades i a bullir s’ha dit. (tic-tac-tic-tac…. i esperar a que la patata estàs al punt). Donam les gràcies al Menjars Aguilars, empresa que gestiona el menjador de l’escola per deixar-nos de bon grat cuinar als fogons del menjador. (els hi hem fet arribar uns quants bunyols d’agraïment).

Mentrestant el centre preparant utensilis, taules, cartons, giradores,, llistat d’alumnes, bombones de butà i… cafetets (ja sabeu que ens agraden molt)

Doncs aquest matí, una vegada el nostre alumnat s’ha dirigit a les aules, les famílies que han pogut donar una bona mà han entrat i a davall de la porxada a fer feina s’ha dit…. perdonau… primer un hem convidat a un cafetet per qui en volia (cal tenir energia) i hem esperat a les MADONES! Doncs sí, des de la tercera edat de Son Servera, que alguns/es són padrins i padrines del nostre centre, d’altres són padrins/padrines ESPECIALISTES en pastar o ESPECIALISTES en fregir i això…com a escola i com a poble no es pot desaprofitar.

La patata pel passapuré, els ous preparats, farina pesada, llevadura a punt, calderons i fogons en marxa i a fer via s’ha dit que 2000 bunyols no són pocs.

Per altra banda el centre havia preparat ja de bon dematí aquells bunyols un tant especials (una varietat sense ou i una altra sense gluten). S’han pastat a part, eviant la contaminació creuada, i evidenment s’ha fregit en olles específiques. Com a centre potenciam la igualtat d’oportunitats i feim tot el possible per aconseguir-ho.

A partir de les 10h els diferents grups han anat passat per veure els diferents processos d’aquest deliciós dolç tan tradicional de la nostra illa. Algunes persones estaven fregint, mentre d’altres preparaven les diferents ribells amb pasta.

A mesura que hem anat treient del foc els bunyols els hem repartit per les diferents aules, ja era passat el patí i que voleu que vos diguem, ENS HAN ENCANTAT!

Com sempre tenim coses a millorar, hem agafat nota i ben guardat pel proper curs. Cal esmentar la gran feina feta per l’AMIPA del nostre centre per dur aquesta activitat endavant! MIL GRÀCIES!

Tanmateix hem de dir que bunyols…. no n’ha sobrat ni un!

Amb tot això, hem tengut temps per compartir bones rialles, embrutar-nos les mans i aprendre d’aquelles persones que ja DOMINEN la tècnica. Una de les padrines ens han dit… podeu anar practicant i en tenir la nostra edat ja ho dominareu…(sense comentaris, em quedat ben plantats). Per altra banda sabem que una de les padrines ahir va ser el seu aniversari i hem aprofitat per felicitar-la ben fort-Molts d’anys Margalida “Madona”-Ens ha dit que en feia 25, però creiem que no és del tot cert…

També volem remarcar la feina que s’ha fet per part dels i de les mestres a dins l’aula: treball de la recepta, ingredients Km0, text instructiu, cançons i tradicions… Un proposta educativa que tothom hi aporta el seu gra d’arena.

Finalment compartim les fotografies que ens heu fet arribar al nostre whatsapp del centre. Com a centre no ens hem dedicat a fer fotografies(teníem les mans ocupades i empastades) i segurament els diferents tutors i tutores en penjaran d’específiques als diferents blocs. També volem donar les gràcies a aquelles altres persones que heu quedat a les 14h a fer net i a desar tots els utensilis finals que quedaven per col·locar.

Famílies de Son Servera, Visca les Verges, Verjots i bunyols-

També ens heu demanat les diferents receptes i aquestes han estat:

Bunyols Originals

 • Per 45 bunyols
 • 2 ous
 • 500gr de patata pelada i bullida
 • 250g de farina de reposteria
 • 25 gr de llevadura de forn
 • 1 poc d’aigua teba de les patates per fondre la llevadura

Bunyols Sense Gluten

 • 10-15 bunyols
 • 3 patates mitjanes
 • 1 tassa de cafè de farina mix sense gluten
 • 1 tassa de cafè de Farina de balt de moro (Maizena)
 • 1 ou
 • 1 poc d’aigua teba de les patates per fondre la llevadura
 • La textura ha de quedar tirant a líquida. La pasta s’aferra bastant.

Bunyols sense ou (recepta de na Xisca Servera)

 • 10-15 bunyols
 • 100gr de patata bullida i pelada
 • 100gr de monai vermell bullit i pelat
 • 125gr de farina de reposteria
 • 1 poc d’aigua teba per fondre la llevadura
 • La textura ha de wuedar més tirant a líquida.

En tots els casos per fer el famós foradet cal tenir les banys banyades amb aigua i sal.

àlbum de Fotos Complet

Salut a tots i a totes!